Kyllä sitä tuntee itsensä niin maalaiseksi, kun pääsee ensi kertaa tv-kuvauksiin! Ihan kuin ei olisi koskaan ennen esiintynyt missään. Kuvaussihteeri kertoo, että kameran edessä voi liikuttaa käsiään vapaasti, vaikka minut onkin laitettu seisomaan tiettyyn paikkaan valojen ja kameran suhteen.  Siinä sitten vastailen kysymyksiin kädet sotilaallisesti kiinni kyljissä, kunnes huomaan, että tilanne on ohi. Olinko liian asiallinen? Olin ihan varmasti. Kukaan huumorintajuinen ihminen ei varmasti tämän perusteella tule tunneillemme. Tuskin kukaan jaksaa keskittyä koko haastattelun katselemiseen… 

En minä normaalisti pilates-tunnin jälkeen kotona nukkumaan mennessä mieti, olinko nolo ja sanoinko jotain hassusti tai mitä ihmiset oikein ajattelivat ohjaamisestani. Mikä siinä televisioesiintymisessä oli niin pelottavaa? Jo jonkin aikaa ohjelmatuotanto on ollut täynnä tosi tv:tä, jonka tarkoitus on usein se, että ruudun toisella puolen katselija tuntee olevansa fiksumpi kuin ohjelmien törttöilevät osallistujat. Kotisohvalla voi nauraa toisten mokille sielunsa kyllyydestä, enkä MINÄ ainakaan halua olla se, jolle nauretaan.  On vaikeaa laittaa itsensä tilanteeseen, jossa ei voi vaikuttaa vastapuolen reaktioihin. Tunnilla voin aina tarkkailla ihmisten ilmeitä ja täsmentää jos sanomani ei tunnu aiheuttavat vastapuolessa niitä tunteita ja ajatuksia, mitä ajattelin. Ei ihme, että sitä seisoo tumput suorina, kun yrittää olla mokaamatta itseään. Aion voittaa häpeäni ja katsella pääsiäissunnuntain aamuna itseäni telkkarista ulkopuolisin silmin. Kyllä se varmaan ihan mukiinmenevästi kuitenkin meni.

Jos sitä oli itse kuvaustilanteessa jäykkänä, niin olivat alkuun tunnin päähenkilötkin eli 1-2-vuotiaat taaperot. Onhan se varmasti hämmentävä kokemus kun aikuiset ovat varovaisia ja jännittyneitä. Lapset olivat nimipiirissä hiljaisen oloisia, vaikka salissa oli normaalin porukan lisäksi vain kaksi uutta aikuista ja yksi musta laatikon näköinen kamera. Olemme tottuneet tekemään temppurataa musiikin soidessa taustalla. Se peittää touhuamisen äänet ja kaikki saavat keskittyä omiin puuhiinsa.  Kuvauksissa emme käyttäneet musiikkia tekijänoikeuksien takia ja sen kyllä huomasi. Lapset odottivat koko ajan että koska tämä temppurata nyt lähtee käyntiin ja katselivat toisiaan että mitäs tässä nyt pitäisi tehdä. Oli huvittavaa tarkkailla pieniä ihmisten alkuja uudessa tilanteessa. He selvisivät siitä silti luultavasti paremmin kuin me aikuiset. Elämä on tuossa vaiheessa vielä niin paljon päivittäin uusiin asioihin törmäämistä, että lopulta tutut riemun kiljahdukset voittivat oudon tilanteen ja rutiinien rikkoutumisen, temppuja touhuttiin kuten ennenkin.

Kai kuvauksiin tottuisi, jos niitä olisi useammin, mutta tämä tuntui niin ainutlaatuiselta mahdollisuudelta, että halusimme kaiken olevan viimeisen päälle. Miellä käyvät asiakkaat tietävät, että tärkeintä on tunnelma, ihmiset, kohtaaminen, liikkuminen ja läsnäolo. En ole vielä keksinyt, miten tyhjentäisimme roskakorit niin, etteivät ne aina ehtisi pursuamaan ennen kuin huomaamme toimia ja kuinka peilimme pysyisivät puhtaina konttaus- ja sormenjäljistä. Siksi olikin hassua, että hinkkasimme peilejä puhtaiksi edellistä yötä vasten ja järjestelimme hullun lailla patjoja oikeisiin pinoihin. Se jää nähtäväksi, onnistuimmeko näyttämään kaikelle kansalle sen, mistä Fiiliksellä on todella kyse. Ainakin meillä oli siistiä!

Se, että pääsimme avaamaan ovemme kameroille, oli täysin yllättävä lahja. Usein, kun vastaan oudosta numerosta tulevaan puheluun, soittaja myy ”halpaa” näkyvyyttä hakukoneessa, joka on ”melkein yhtä käytetty kuin Google”. Välillä uusien numeropalvelujen, hakukoneiden, ja mainospaikkojen tarjoamiseen turtuu ja tekisi mieli vastata puheluun vain kun tietää että soittaja ei halua ainoastaan rahojamme. Onneksi vastasin tuotantoyhtiöltä tulevaan puheluun ja pääsimme esittelemään toimintaamme Nelosen Jaksa paremmin –ohjelmaan.

Emme pidä siitä, että joku tuputtaa meillä jotain mitä emme ole pyytäneet. Siksi vierastamme ajatusta, että markkinoisimme itse niin. On mahdoton ajatus, että seisoisin marketin aulassa ja keräisin puoliväkisin ihmisten yhteystietoja soittolistoillemme tai että soittaisin jollekin tuntemattomalle ihmiselle varanneeni hänelle tutustumisajan tiloihimme, halusi hän tai ei. Onkin mahtava juttu, että saimme mahdollisuuden näkyä neutraalilla maalla, televisioruudun takana omissa tiloissamme, eikä ketään tarvitse pakottaa katsomaan tai osallistumaan.

Lähdin yrittäjäksi, sillä ajattelin, että minulla olisi annettavaa liikunnanohjaajana monen ikäisille ja oloisille ihmisille. Fiilis on kasvanut vuosien saatossa toisella yrittäjällä, uusilla tiloilla, tuntiohjaajilla, erilaisilla tunneilla ja monilla ihanilla tyypeillä, joiden kanssa yhdessä nautimme toisistamme ja liikunnasta erilaisin tarpein ja tavoittein. Uskon, että Tampereellakin olisi vielä paljon ihmisiä, jotka nauttisivat Fiiliksen tarjonnasta, mutta eivät vain tiedä meistä. Sekaan mahtuisi ja toiminta pitäisi saada pysymään kannattavana, joten toivotaan, että ohjelma on yksi majakoista, joka näyttää Fiiliksen valon pimeässä kulkijoille.

Nöyrä kiitokseni mukana olleille vanhemmille ja taaperoille, tuotannolle ja asiakkaillemme, jonka vuoksi seison televisiohaastattelussa koska tahansa uudestaan (ainakin nyt, kun olen juuri käynyt kampaajalla).

– Siirinne

Fiiliksen Taaperojumppa -insertti Jaksa paremmin -ohjelmassa näkyy pääsiäissunnuntaina 27.3. klo 8.30 Neloselta ja pikauusintoina Jimillä ja Livillä. 

Ps. Lisää on luvassa, kun filmaattiset asiakkaamme Senioreiden lihashuolto -tunnilta pääsevät kuviin jossain vaiheessa tätä vuotta samassa ohjelmassa. Laitetaan siitä sitten infoa, kun ruutuaika saadaan tietoon!