Sen nimi on Via Esca. Nimi tulee latinasta ja se tarkoittaa tie ruokaa (lunttasin heidän nettisivuiltaan). Testasin itse 21 päivän aloitusmatkan, jossa minut vietiin puhtaan ja maistuvan ruuan äärelle. Mozzarellapasta uunipaahdetuilla tomaateilla vei kielen mennessään. Sosekeitot olivat jopa törkeän hyviä ja ohjeissa oli kunnon määrä mausteita. Vaikka ruoka olikin suhteellisen vähistä raaka-aineista koottua ja yksinkertaisin ohjein valmistettavaa, siinä oli twistiä, jopa hipsteriyttä, jos sen näin urbaanina nuorena kaupunkilaisena voi ilmaista – vai miltä kuulostaa herneguacamole ja chilipaahdetut kikherneet? Sekaruokavalio sisälsi paljon kasviksia ja oli päiviä, jolloin ei huomannutkaan eläneensä koko päivän ilman lihaa. Se on tämmöiselle wannabe-kasvissyöjälle iso plussa.

Miten Via Esca siis käytännössä toimii? Aloitusmatka kestää siis 21 päivää ja maksaa 150 euroa, jonka aikana puhelimeen ladattava sovellus laskee tavoitteittesi (pysyä samassa painossa, kerryttää massaa vai keventyä) ja Polarin aktiivisuusrannekkeen antamien tietojen perusteella, paljonko ja mitä syöt. Kaikki on valmiina klikkauksen päässä: kauppalistat, ruokalistat ja yksinkertaiset valmistusohjeet. Syötyäsi merkkaat aterian sovellukseen syödyksi ja pääset seuraamaan pitkällä aikavälillä, millaisessa tasapainossa syömisesi on verrattuna aktiivisuuteesi. Sovellusta oli helppo käyttää (tällaisen älylaitteiden kanssa tuskailevankin). Useamman ihmisen taloudessa oli helppo laittaa ruuille kertoimia ja määritellä että meillä aamupala syötiin meillä 2-kertaisena, välipalat ja iltapalat 2,5-kertaisena ja niin edelleen. Kauppalista oli mahtavan hyvin jaoteltu sen mukaan, miten ruoka-aineet tulevat kaupassa vastaan. Se helpotti ja nopeutti kaupassa käyntiä ja mitä parasta, selkeän listan kanssa tullut ostettua mitään ylimääräistä. Ruokaohjeen saattoi jakaa puolisolle ja ruokalistasta seuraamalla näki, kannattiko ruokaa tehdä isompi satsi kerralla, jos esim. edellisen päivällisen sapuskaa syötiin seuraavan päivän lounaalla. Vaikka ruoka oli hyvää ja homma toimi sovelluksen kanssa, se ei poistanut sitä tosiasiaa, että kasvispainotteinen tuore ruoka tekee elämästä yhtä pilkkomista. Huoh!

Siirrytään käytännön toiminnallisuuksista syvemmälle. Miksi me lapsena piimää ja puolukoita (joidenkin tapauksessa limsaa ja suklaata) syöneet aikuiset tarvitsemme tällaista ohjelmaa? Tässä minun teesini:

  1. Koska syöminen ravintosuosituksien mukaan on kokenut inflaation
  2. Koska terveellisen ruoan tekeminen ei oikeasti ole niin hankalaa kuin kuvitellaan
  3. Koska syömättömyys on yhtä usein ongelma kuin liika syöminen
  4. Koska terveellinen ruoka voi oikeasti olla hyvää
  5. Koska järkevien tapojen todellinen juurtuminen arkeen vie aikaa

Avaan teesejäni vielä muutamalla sanalla:

  1. Koska syöminen ravintosuosituksien mukaan on kokenut inflaation

Pari vuosikymmentä sitten rasva oli syyllinen ja kaikki piti olla lightia tai vähärasvaista. Voi piti vaihtaa margariiniksi jne. Vuosikymmen sitten karppaus eli proteiinipitoinen ruokavalio oli pinnalla. Nyt kaiken pitää olla sokeritonta ja välillä taisi olla taas ihan rasvatrendi huipussaan. Mikä sopii jollekin, ei sovi toiselle ja itseään pitää kuunnella ja kehoaan tunnustella, millainen poikkeus ravintosuosituksista kenties tuo parhaan olon. Väitän silti, että tässä yksilöllisyyden korostamisessa ja erilaisissa dieeteissä, paastoissa ja ideologioissa ollaan eksytty turhan kauas kultaiselta keskitieltä. Viralliset suositukset, joiden mukaan Via Escakin on kasattu, ovat hyvä pohja. Tutkimusten mukaan me suomalaiset syömme edelleen suosituksiin nähden liikaa kovaa rasvaa ja lihaa ja liian vähän kasviksia ja kuituja. Edellä mainittujen korjaaminen parempaan suuntaan tuskin heikentää keskivertotyypin terveyttä, jos ruokailu on syystä tai toisesta suistunut raiteiltaan.

  1. Koska terveellisen ruoan tekeminen ei oikeasti ole niin hankalaa kuin kuvitellaan

Käytän puolivalmisteita ja mielelläni kaadan wokkipannulle kiireisenä keskiviikkoiltana kasvissuikaleet pakastepussista. Usein kuitenkin huomaan, että parhaiten kaapissa säilyy ja myös maistuu toisenakin päivänä lämmitettäväksi ruoka, jonka raaka-aineet on pilkottu tuoreista raaka-aineista. Via Escan ohjeet olivat lyhyitä ja ytimekkäitä tähän tyyliin: Pilko tomaatit ja lisää öljy sekä mausteet. Paista uunissa X asteessa X aika ja lisää keitetyn pastan ja revityn mozzarellan päälle. Voisin kuvitella että samassa ajassa olisi lämmittänyt einesmaksalaatikon ja pilkkonut kasviksia kylkeen. Jos kerran ruoka on aina saatava pöytään jollain tavalla, vaikka sitten odottelemalla pizzataksia tai ravintolassa annostaan niin, on asennoitumiskysymys luoda aika itse sen tekemiseen.

  1. Koska syömättömyys on yhtä usein ongelma kuin liika syöminen

Tämä teesi on vähän ristiriitainen, sillä nälän lykkääminen kasvattaa nälkää ja siten syömättömyys ruokkii nimenomaan napostelemista ja ahmimista. Elimistön pitäminen nälässä taas hidastaa aineenvaihduntaa ja laittaa sen niin kutsutulle säästöliekille, jossa elimistö varastoi tarpeettomasti harvoin ravintoaineita, pitää kiinni rasvakudoksestaan eikä kerrytä lihasta. Kun jättää herkut pois, on suorastaan yllätys kuinka paljon ja kuinka usein terveellistä ruokaa pitää syödä, ettei iso nälkä yllätä. Tässä Via Esca toimii loistavasti. Jokaisesta päivän viidestä ateriasta tulee niin kylläiseksi, että verensokeri pysyy yllä, eikä nälkä iske (paitsi jos ruoka tosiaan jää välistä).

  1. Koska terveellinen ruoka voi oikeasti olla hyvää

On sitkeä harha, että kasvisruoka tai muuten terveellinen ruoka olisi mautonta. Olen ilolla seurannut sitä, kuinka Tampereellekin on rantautunut ihania kasvisravintoloita tai vegaanivaihtoehtoja tarjoavia paikkoja ihan naapuriini, muutaman mainitakseni Zeytuun, Tullin sauna, Muusa ja Kumma. Ruoka on yksi elämän isoista nautinnoista ja tieto siitä, että se on vielä tuotettu ja tehty eettisesti ja on lisäksi terveellistä lisää minun nautintoani. Via Esca on osa tätä uutta aaltoa, innostava värikäs lisä uuden ruokakulttuurin sanansaattajina.

  1. Koska järkevien tapojen todellinen juurtuminen arkeen vie aikaa

21 päivää on tutkimuksien mukaan lyhin jakso, jonka aikana hyvät tavat voivat jäädä harjoituksen avulla osaksi arkea. Mielestäni jakso voisi olla pidempikin, mutta toki kolmessa viikossakin ehtii jo elää useamman harrastustiistain ja juhlalauantain ja miettiä syömisiään sovelluksen avulla. Me olemme järkeilleet, että Fiiliksen Via Esca –vertaistuki- ja treeniryhmä kestää viisi viikkoa ja tapaa maanantaisin, eli silloin, kuin on suurin mahdollisuus sortua superdieetteihin tai detox-paastoihin, sillä eikös maanantaina aina aloiteta uusi elämä? Ensimmäinen maanantai käytetään sovelluksen lataamiseen ja kädestä pitäen Polarin mittarin virittämiseen ja synkronointiin sekä aikatauluttamiseen. Lisäksi asetetaan tavoitteita, joita voidaan saavuttaa elämän mittaisella matkalla ja otetaan kehonkoostumusmittaus, joka mittaa, kuinka Via Escan kanssa syöminen on aloitus matkalla lähtenyt sujumaan. Keskiviikkona käynnistyvän ruoka-ohjelman aiheuttamia tuntoja puretaan kurssin toisena maanantaina ja Taina, kurssin ohjaaja vastaa kaikkiin kiperiin käytännön kysymyksiin. Samalla treenataan yhdessä. Kolmas ja neljäs kurssikerta käytetään niin ikään vertaistukikeskusteluihin ja treenaamiseen. Viidennellä kerralla puidaan sitä, mitä sovelluksen käytöstä on jäänyt käteen ja mitä tehdä seuraavaksi elämänmittaisen tavoitteen suunnassa. Via Escalla on tarjolla myös 3 kk ja 6 kk kestävät jatkomatkat, jos sovellusta jää aloitusmatkan jälkeen kaipaamaan. Viimeisellä kerralla saa myös käydä uudestaan kehonkoostumusmittauksessa.

Olen ollut kranttu läpi vuosien ja ajatellut, ettei mikään markkinoilla oleva menetelmä, trendi tai ruokaohjelma tule läpäisemään minun seulaani siitä, että voisimme tarjota Fiiliksellä valmennusryhmää, joka paneutuisi kaikkiin kolmeen elämän perustekijään liikuntaan, lepoon ja ravintoon. Olen iloinen, kun löysimme Via Escan, sillä se on tiivis ja toimiva osa valmennusta niin, että me saamme keskittyä omaan huippuosaamiseemme, eli liikunnan ja levon väliseen tasapainoon ja rinnalla kulkemiseen sen saavuttamiseksi.

Jos tiedät, että Via Esca ja velmennusryhmä sopisi juuri sinulle, lue lisää ja ilmoittaudu täältä.

Iloisin terveisin,
Siiri