Nyt on tuulista. Maailmalla, Suomessa, yrityksissä kuin ihan meidän jokaisen ihmisolennon elämässä. Tässä turbulenssissa on niin monta tasoa, että kaikkea pieni ihmismieli ei voi prosessoida kerralla. Kapasiteetti on koetuksella, ihan jokaisella. Tuntuisi nyt väärältä sanoa, että olemme  neljän viikon aikana tottuneet tähän tilanteeseen ja tämä olisi uusi normaali. Ehkä tottunut jollain tapaa kyllä, mutta normaalia tämä ei ole. Poikkeustila on nyt meissä vallitseva olotila, valtava kasa tunteita ja ajatuksia. Välillä on seesteisempää, välillä myrskyisämpää. Epävarmuus vakio, mitä opettelemme edelleen sietämään ja käsittelemään. 

Myös Fiiliksen maailma on mullistunut, nyt olemme ja hengitämme ihan online. Me Fiiliksellä olemme alusta asti pistäneet kaiken tarmon ja energian siihen, että keskitymme siihen, mitä nyt voimme tehdä emmekä siihen, mistä joudumme luopumaan. Tämä ei tarkoita, ettemme kaipaisi yhteisiä kohtaamisia ja treenielämyksiä Fiiliksen saleissa ja sydäntä välillä kivistääkin iso kaipuu, mutta tiedämme, että pääsemme sinne vielä yhdessä, kun nyt toimimme. Sielua kalvaa tietenkin huoli taloudellisesta pärjäämisestä ja siitä, että onko meillä tämän jälkeen vielä Fiilis, jonka ovet voimme avata. Välillä mielissä vaanii ajatus – mitä jos meille käykin tässä huonosti, emme selviä? Sekin ajatus pitää päästää pääkoppaan, mutta ei antaa sen kasvaa liian isoksi. Se lamaannuttaa. Tätä pelottavaa skenaariota miettiessä ajattelemme, että emme ainakaan kaadu taistelematta. 

Nyt myrskyssä meitä ajaa eteenpäin Fiiliksen ydinajatus: fiksut ja hauskat treenikokemukset kuuluvat ihan kaikille. Ja liikunta voi ja sen pitää olla molempia samaan aikaan! Tämä tuntuu tärkeämmältä kuin koskaan ennen: jos voimme tässä tilanteessa tuoda hyvää fiilistä ja iloa erilaisiin tilanteisiin, niin sen teemme! Se on meille sekä etuoikeus että vastuu, joita kannamme positiivisella vimmalla ja palolla. Tottakai digiloikka alussa (ja edelleen) kauhistutti: Fiiliksen toiminta perustuu yksilölliseen ohjaukseen, tunnelmaan ja yhdessä tekemiseen – kuinka nämä voivat välittyä ruudulta toiselle?! Olemme kuitenkin saaneet yllättyä hurjan positiivisesti – läsnäoloa, kohtaamisia ja välittämistä ovat myös etätreenit täynnä! Eivät samalla tasolla ja tavalla kuin olemme tottuneet, mutta nyt ei olekaan vertailun paikka.  Jokainen kommentti, sydän, peukku ja viesti ovat todiste siitä, että olemme yhdessä isosti tuntien – ne tuovat hymyn huulille ja isosti voimaa. Etänä todellakin voidaan olla yhdessä, kokea ja jakaa. On niin upeaa ollut saada teiltä viestiä, että aitous ja iloisuus tuntuvat sinne olohuoneisiin saakka niin tunneilla kun meidän some-kanavissa.

Yrittäjätkin etänä, mutta lujasti yhdessä

Poikkeustilaan syöksyttiin Fiiliksellä tilanteessa, jossa me Fiiliksen yrittäjät touhusimme omilla työtonteillamme Siiri Tampereella ja Tiikku Italiassa Fiiliksen toimistoa pyörittäen & väitöskirjaa edistäen. Tämä kuvio on ollut normaali jo usean vuoden ajan ja todettu toimivaksi – me yrittäjät olemme jo tottuneet olemaan osan vuodesta yhdessä etänä. Siksi poikkeustilataisto tällä tapaa on sujunut niin hienosti. Yhteiset kilometrit punnitaan nyt. Olemme yrittäjinä kasvaneet yhdessä kuusi vuotta ja tämä turbulenssi todistaa, toki kovin rajulla tavalla, kuinka olemme hitsautuneet yhteen. Olemme tehneet töitä, jotta olisimme molemmat Fiilikselle parhaalla tavalla hyödyksi ja nyt selkeä työnjako näkyy ja tuntuu käytännössä: molemmat meistä syöksyivät täysillä taistoon ja ottivat omat vastuut haltuun. Siiri visioi Fiiliksen tuntitarjonnan uusiksi ja hyppäsi ruudun eteen vetämään tunteja, Tiikku pitää huolta, että te taas tiedätte, mitä ja milloin nyt tapahtuu. Selkeys tuo meille rauhaa ja luottamusta. Toiseen voi nojata kun tarvitsee, voi antaa toisen touhuta omiaan mutta puhelimet pirisee tiiviisti ja päätökset tehdään aina yhdessä. 

Me olemme aina selvinneet vaikeista ajoista ja hetkistä yhdessä puhumalla Nytkin päivän ensimmäinen viesti Siiriltä Tiikulle, viimeinen viesti Tiikulle Siirille (ehkä välillä äiti linjoilla eka tai vika) ja siinä välissäkin linjat kuumana. Olemme molemmat isolla tunteella ja vaihteella meneviä, elämänjanoisia ihmisiä – tunteita ja ajatuksia siis piisaa niin normiarjessa nyt poikkeustilasta puhumattakaan. Yhdessä on aina helppo iloita, hehkuttaa ja suunnitella hyvällä meiningillä tulevaa, mutta hankalien ja arkojen asioiden ääneen sanominen vaatiikin ihan erilaista rohkeutta. Me kunnioitamme toistemme tapoja jakaa vaikeita ajatuksia ja kurjia tunteita – toinen purkaan kaiken heti, toinen hiljenee ensin omien ajatusten kanssa, kunnes hetken päästä nojautuu toista kohti (kumpihan on kumpi?!). Uskallamme olla toisillemme aidosti omia itsejämme, kaikkien tunteiden ja ajatusten kanssa. Olo kevenee ja AINA se toinen ymmärtää. Olemme onnekkaita, kun meillä on toisemme. Juuri täydellisesti sopivia, sopivasti erilaisia. Nyt korona-tilanteessa on tuntunut, että olemme tipahtaneet pohjamutiin vuorotellen ja aina toisen käsi on ollut nostamassa ylös hymyn kera. Me välitämme ja olemme toisiamme varten.

Rehellisyys ja aitous kantavat

Rehellisyys ja aitous ovat Fiiliksen kantavia voimia ei vain meidän yrittäjien välillä, vaan pohja, jolle koko Fiilis perustuu niin Fiilis-tiimin, teidän asiakkaiden kuin kaikkien mielettömien tyyppien kanssa, jotka Fiiliksen matkassa ovat. Myös tässä tilanteessa olemme halunneet jakaa kanssanne kaikki pelot, innostukset, ilonpilkahdukset ja epävarmuuden sävyt. Elää yhdessä aidosti niin online-tunneilla kun niiden ulkopuolella. Ei tuntuisi oikealta hurrata, kun oikeasti pelottaa ja toisaalta on aivan yhtä tärkeää uskaltaa näyttää hymyä, iloa ja hassutellakin. Nyt jos koskaan on tärkeä pitää kiinni kun saa hyvästä fiiliksestä kiinni ja jakaa sitä ympärille. 

Meistä jokainen toimii kriisitilanteessa omalla tavallaan – yksi tanssii kaiken ulos, toinen pohtii paikallaan ja kolmas sinkoilee. Ei ole olemassa yhtä oikeaa väylää selvitä tästä, mutta sen tiedämme, että nyt ei ole aika olla yksin. Meistä on nyt tärkeää välittää ja pitää huolta lujemmin kuin koskaan aiemmin. Jos Fiiliksen tunnit, postaukset tai kuvat tuovat tässä hetkessä edes pienen ripauksen valoa koteihin lähellä ja kaukana nyt myrskyn keskelle, olemme onnellisia siitä. 

Pari päivää sitten puhelumme päättyi siihen,  kun totesimme yhdessä, että vaikka kuinka väsyttää, pelottaa, jännittää ja kauhistuttaa, emme haluaisi tehdä mitään muuta työtä. Olemme unelmaduunissa, vaikka nyt etenemmekin myrskyssä. Meidät tyrkättiin uuden äärelle, mutta se ei ainakaan ole pienentänyt palon ja intohimon liekkiä, vaan päin vastoin. Tuntuu entistä tärkeämmältä olla Fiilis isolla tunteella ja taidolla ja tupsahtaa ruudulle juuri sellaisena kun olemme kriisistä huolimatta, tai paremminkin juuri sen takia.

Uskalletaan nyt olla aidosti poikkeustilassa. Mennään hetki kerrallaan, yhteiseen tulevaan luottaen. Pidetään lujasti kiinni valosta!

Rakkaudella,
Fiiliksen yrittäjät Tiikku & Siiri