Fiiliksellä on ollut tarjolla intensiivistä intervallitreeniä, HIITiä, useita vuosia. Nyt, kun HIIT väistyy ja saamme tilalle uusia treenimuotoja, on hyvä hetki tarkastella HIIT-harjoittelun tuomaa oppia. Mitä muuta käsiin jäi kuin kovettumia ja raudan tuoksua?

Itse sain HIIT-treeneistä enemmän kuin olisin voinut kuvitella. Aloitin treenin valmistavilla harjoituksilla, joiden lopuksi lattialta ylös pääseminen oli illan suurin haaste. Opin sen, että aikuisiälläkin voi opetella uusia asioita alusta asti ja päästä pidemmälle kuin oli luullut ollenkaan mahdolliseksi.

HIITissä kävin itseni kanssa jossakin, missä en ollut koskaan ennen käynyt. Fyysisistä ja henkisistä reaktioista päätellen siellä kävivät myös treenikaverit; yksi heistä kertoi yrjön käyneen lähellä ja toinen saaneensa ylös rautaa saman verran kuin hänen lapsensa painaa. Kolmas ei kertonut mitään, huohotti vain – ja tuli seuraavalla viikolla treeneihin 20 minuuttia etuajassa.

Opin HIIT-tunneilla sen, mikä voima ryhmässä treenaamisella voi olla. Silloin, kun ei millään olisi jaksanut tehdä askelkyykkyhyppyjä sarjan viimeiseen sekuntiin asti, vilkaisu ympärillä taisteleviin hahmoihin antoi ratkaisevan sysäyksen. Kavereille taas oli joskus vaikea avata sitä, miksi yleisliike eli burpee nyt vain on niin hieno asia universumissa. HIIT-ihmiset tavoittivat ajatuksen puolesta sanasta (kokonaisia sanoja olikin välillä hankala tuottaa burpeiden lomassa).

HIITin välillä nopeatempoiset harjoitukset opettivat kiinnittämään huomiota hyvään tekniikkaan, olipa kyse sitten painonnostoasennosta tai erilaisista hypyistä.

Hahmotin HIITin avulla kaikkein konkreettisimmin, mikä merkitys levolla ja palautumisella on suhteessa välillä tiiviiseenkin treenirytmiin. Kun HIIT oli merkitty viikon liikuntalukkariin, sen mukaan jäsentyivät muut treenit. HIIT antoi maistiaisia siitä, millaista on harjoitella t-o-s-i-s-s-a-a-n ja olla oman elämänsä huippu-urheilija.

HIIT opetti kunnioittamaan omaa kehoa aivan uudella tavalla. Miten hieno toimiva kokonaisuus ihmiskeho on ja mihin kaikkeen se pystyy! HIIT ja vaikeahoitoinen astma osoittautuivat epätodennäköiseksi, mutta mahdolliseksi yhdistelmäksi, mikä yllätti iloisesti myös lääkärit.

Ihmisellä voi olla eri elämänalueilla sellaisia ”levytankoja”, jotka tuntuvat raskailta ja joiden siirtämiseen ei tunnu olevan voimia. HIIT opetti, että tuntemukset osoittautuvat vääriksi ja kaikenlaiset ”levytangot” nousevat lopulta.

Kiitollinen hei siis HIITille ja tervetuloa atleettiselle Bodystepille sekä Bodycombatille!

– Jutta