Olen kohdannut monenlaisia uskomuksia ja ennakkoluuloja, jotka liittyvät astmaan. Yksi niistä on liikunnan rasittavuuden ja astman välinen yhteys. Valveutuneimmatkin tuttavat ja joskus jopa lääkärit tuntuvat välillä ajattelevan, että astmaatikon tulee olla erityisen varovainen liikuntaa harrastaessaan. Myös monet astmaatikot suhtautuvat liikkumiseen varovaisesti. Astmaatikon näkökulmasta tämä on sikäli ymmärrettävää, että etenkin juuri diagnoosin saaneena monet sairauteen liittyvät asiat ovat uusia. Jos vielä sairaus on hiukan epätasapainossa, liikunta voi aiheuttaa voimakkaitakin oireita, mikä lisää entisestään arkuutta liikkua. Järkeä ja malttia liikkumisessa kannattaa ilman muuta käyttää, ja kuntopohjaa on hyvä rakentaa hitaasti, jos ei ole aiempaa liikuntataustaa. Haluaisin kuitenkin kannustaa kaikkia astmaatikkoja ja heidän lähipiiriinsä kuuluvia suhtautumaan liikkumiseen iloisin ja avoimin mielin.

Liikun paljon, monipuolisesti ja välillä hyvinkin kovatempoisesti. Laskeskelin juuri, että olen saanut selitellä toimintaani eri tahoille varmaan kymmeniä kertoja. Selittelyn pontimena on ollut mm. lähipiirin ja lääkärikunnan huoli siitä, mitä runsas ja ajoittain kovatempoinen liikkuminen tekee astmaatikolle. Arvostan suuresti eri tahojen huolenpitoa, ja vastaisin, että kovatempoinenkin liikkuminen tekee yksinomaan hyvää. Kun liikun, olen yhtä kehoni kanssa. Tunnen liikkeen hyväätekevän voiman, sykkeen nousut ja laskut sekä poltteen lihaksissa, hengästyn vähän tai oikein tosissaan, hiki virtaa ja kasvot punoittavat. Opin uusia tanssityylejä, painonnoston tekniikkaa, salibandyn hyökkäyskuvioita, toiminnallisen lihaskuntoharjoittelun periaatteita, joogan asanoita ja juoksemisen taitoa. Kun liikun, olen ensisijaisesti minä omine kiinnostuksen kohteineni – en astmaatikko tai ihminen, jonka keuhkot toimivat kummallisesti. Välillä täytyy ottaa lääkettä, ja joskus liikkuminen on liki mahdotonta astman pahenemisvaiheessa, mutta heti kun voin paremmin, liikun. Kun liikun, en tunne olevani kroonisesti sairas.

Monenlaiset liikkujat, astmaatikot tai muut, tarvitsevat monenlaisia liikkumisen tapoja ja monipuolista ohjausta. Kaiken ytimenä on kannustava, ymmärtäväinen ja rento ote niin liikkujalla itsellään kuin hänen ohjaajillaankin. Aiemmin olin liikuntayritysten kummajainen: tyyppi, joka halusi harrastaa liikuntaa, mutta jonka liikkumiseen liittyi erityisiä haasteita. Yksikään ketjusali ei tunnistanut kaltaistani liikkujaa, ja ennen pitkää lähdin etsimään liikuntapaikkaa, jossa voisin ja saisin harrastaa liikkumista omalla tavallani. Päädyin Fiilikselle ja tunsin tulleeni kotiin. Fiiliksellä sillä ei ole merkitystä, mikä on ihmisen tausta. Fiiliksellä kaikki ovat yhtä tervetulleita jakamaan yhdessä liikkumisen ilon, ja silti jää tilaa jokaisen henkilökohtaiselle kokemukselle ja omille tavoitteille. Lukujärjestys koostuu monenlaisista tunneista, ja lisäksi kattaukseen kuuluu joukko inspiroivia kursseja ja tapahtumia. Tarjonnasta jokainen löytää oman juttunsa. Tule mukaan liikkumaan ja nauttimaan!

– Jutta Helenius