Muistan elävästi ensimmäiset joogakertani lämmitetyssä salissa vuosia takaperin – kyseessä ei ollut rakkautta heti ensisilmäyksellä. Tekeminen tuntui raskaalta ja energiaa kului rutkasti ylipäätään siihen, että keskityin hengittämään. Huh, mitäs tämä tämmöinen on, enkö muka pysty? ONNEKSI minulla oli ihana joogaopettaja, joka kertoi, miten asiat ovat: jooga lämmitetyssä salissa saattaa tuntua kovastikin erilaiselta, kuin normaalissa huonelämmössä. On täysin normaalia, että joogaaminen tuntuu raskaammalta ja lämmin ilma lempeän sylin sijaan painavalta peitolta kehon ympärillä. On hyvä totutella ensin hengittämään ja ylipäätään olemaan läsnä lämmössä. Omat tauot tunnin aikana silmät kiinni istuen ja rauhoittuen ovat enemmän kuin sallittuja (tämä nyt oli itselleni ihan punainen vaate, koska elettin aikaa, jolloin halusin tehdä paljon, kovasti ja tiukasti – muita treenivaihteita ei oikein ollut käytössä). Opettaja totesi lempeästi, että muutaman kerran jälkeen lämmön tunne on taatusti erilainen ja saamme sen mukana joogaharjoituksiimme aivan uuden tason.

Mutta jotain ihmeellistä todellakin tapahtui ja nyt minä vuorostani jaan näitä samoja lempeitä ohjeita Fiiliksen Ilo-salin lämmössä. Opettaja nimittäin oli oikeassa, ja muutaman joogakerran jälkeen lämmön mukana kaikki ylimääräinen alkoi sulaa pois – turhat ajatukset katosivat ja keho tuntui vastaanottavaisemmalta, kireydet pehmenivät lämmön mukana. Tämä muutos tapahtui, koska maltoin hengittää, kuulostella ja tehdä kehoani kuunnellen, enkä suorittaa tavoitteet silmissä kiiluen. Jooga lämmössä on opettanut minua armollisemmaksi ja herkemmäksi. Kun maltoin kuunnella kropan tuntemuksia ja reaktioita ympäröivään lämpöön, aloin oivaltamaan lämpöjoogan hyvää. Lämpö sukelsi lempeästi ei ainoastaan hengitykseni mukana kehon ääripisteisiin, varpaisiin ja sormenpäihin saakka, vaan tuntui solahtamaan suoraan ihon läpi hellimään jokaista solua ja sopukkaa. Nuo oivalluksen hetket olivat käänteentekeviä oman joogaamiseni ja ajatusmaailmani suhteen – väitän, että lämpö lähti sulattamaan ikuista suorittajaa ja duracell-pupua, joka oli (ja ei vieläkään ole täysin kadonnut) ollut aina syvällä minussa. Lämpö pakotti minut lempeän lujasti päästämään irti tavoitteista ja suorituskeskeisistä elementeistä, jotka määrittivät usein tekemistäni, ja pysähtymään joogan juurille – hengittämään. Hengitin sisään, hengitin ulos. Hengityksen mukana ajatukseni kääntyivät kuulostelemaan hetkeä, kehoni tarpeita ja tuntemuksia ja tekemään sitä, mikä tuntui hyvältä, eikä sitä, mitä mieleni mukaan pitäisi tehdä. Lämmön puristava ote kääntyi turvalliseksi, ihanaksi halaukseksi. Siinä halauksessa on ihana lähteä liikkeelle.

Lämmössä kireydet ja kiireet sulavat

Omilla joogakokemuksilla ja kasvupolulla lämpöjoogan parissa on ollut ja on iso vaikutus minuun niin ihan perus-Tiikkuna kuin joogaopettajana. Rakastan ohjata joogaa lämmössä ja jakaa sen hyötyjä jokaiselle joogamatolle, mutta ymmärrän myös sen haasteet – eihän oma alkutaipaleenikaan ihan ruusuinen ollut. Uskallan kuitenkin väittää, että lämpöjoogan haasteet ovat myös positiivisia – sen syleilyssä usein uskaltaa kokeillakin enemmän. Siinä ympäröivässä pehmeydessä on jotain turvallista, se on kuin pehmeä patja, joka ottaa vastaan vaikka vähän haparoisikin. Meillä Fiiliksellä Ilo-salia lämmittävät infrapunalämmittimet, joiden lämmön avulla lihakset rentoutuvat ja kireydet hellittävät. Nämä ovat isoja iloja erityisesti täällä pohjoisessa, kun pimeä ja kolea nyt vaan ovat tähän vuodenaikaan osa jokaista päivää. Tuntuu, että hartiat tipahtavat alemmaksi jo lämmitettyyn saliin astuessa. Infrapunalämmittimien pitkäaaltoinen syvälämpö lämmittää kudoksia – lämpö kirjaimellisesti hiipii ihomme alle – mikä edistää aineenvaihduntaa ja stimuloi verenkiertoa. Kuona-aineet lähtevät liikkeelle ja kroppa puhdistuu, jolloin happirikas veri pääsee virtaamaan ympäri kehoamme.

Lämmön hyödyt tuntuvat lempeillä yin-tunneilla, kun pitkät niveliä, jänteitä ja sidekudoksia hellivät pitkäkestoiset asanat syvenevät ja kehon kireydet hellittävät. Dynaamisemmilla tunneilla (flow ja voima JOOGA) lämpö vauhdittaa aineenvaihduntaa, saa hien virtaamaan ja kehon vastaanottavaisemmaksi haastavimpienkin asanoiden kohdalla. Ja kuten todettu, ehkä uskaltamaan enemmän kuin olisimme tuiskussa ja tuiverruksessa salia kohti kipittäessamme ajatelleetkaan! Loppurentoutuksessa, savasanan aikana, lämpö taas kietoo jokaisen lempeään syleilyynsä. On hyvä ja raukea olla.

Sujahda lämmön sopivaan hehkuun

Lämmön kokeminen on subjektiivista – toinen rakastaa joogata suoraan lampun alla, kun taas joku haluaisi asetella joogamattonsa hieman pehmeämmän lämmön äärelle. Samaan tapaan kuin toinen nauttii paahteisista kesäpäivistä rantahiekalla, toinen taas hakeutuu viilentävään varjoon. Yksi rakastaan saunaa ja toinen lempeämpiä löylyjä. Joogasalissa on paikka niin lempeämmän lämmön kuin lämpimämmän paikan ystäville: vaikka lämmittimet totta kai lämmittävät koko salia, me ohjaajat autamme aina löytämään jokaiselle sopivan paikan tehdä.

Joogan yksi ihanuuksista on sen kokonaisvaltaisuus – se ravitsee kehoa päästä varpaisiin, koskettaa meitä iholta syvimpiin sopukoihin saakka ja hoivaa mieltämme, niin tunteita kuin kiivaita mietintämyssyjämme. Olitpa jo löytänyt lämmitettyyn saliin asettelemaltasi joogamatolta arjen turvasataman tai tuumailipa vielä, onko kyseessä uhka vai mahdollisuus, kannustan jokaista ottamaan lämmön vastaan sellaisena kuin se juuri sinuun vaikuttaa. Tutkaile rohkeasti hetki, kuuntele ja maistele tuntemuksia. Pysähdy, hengitä, ole. Anna itsellesi aikaa ja lämmön tehdä tehtävänsä – helliä ja huoltaa. Jooga lämmitetyssä salissa voi olla parasta yin joogan pitkiin venytyksiin sulaen tai lämmöstä uutta boostia dynaamisempaan harjoitukseen saaden. Molemmat yhtä oikein ja totta.

Uskon, että jokainen joogamatolle astuva voi löytää vähintäänkin hipaisun siitä, kuinka lämpö antaa luvan hellittää ja viipyä matolla juuri sellaisena, kuin kussakin hetkessä on. Pois valuvat turhat odotukset, kiireiset ajatukset ja suorituspaineet, kun lämpölamppujen pehmeä hehku kääntää katseen lempeän lujasti hengittämiseen. Siihen olennaiseen. Sitten vasta annetaan tilaa liikkeelle.⁠ Päällimmäisenä ajatus juuri silloin: olen tässä, vain ja ainoastaan itseäni varten.⁠

Tervetuloa sukeltamaan lämmön syliin & joogailemaan Iloon!

Lämpöisin terkuin,
Tiikku kynän varresta (eli näppäimistön ääreltä) sekä Siiri & Fiilis-tiimi

* * *

Jos hengähdyshetki arjen hulinasta ja pieni pakomatka lämmön syleilyyn tuntuu hyvältä ajatukselta, tutustu tästä ihmeessä jooga-tarjontaamme ja saavu Fiilikselle joogaamaan kanssamme!