Jooga on lempeää – kyllä. Jooga on haastavaa – kyllä. Jooga sopii jokaiselle KYLLÄ. Jooga tekee meistä jokaiselle hyvää – EHDOTTOMASTI.

Joogamatto on paikka, jossa karistellaan pois niin kaikki ylimääräinen kuin lajin mystisyys. Mukana tunnilla ovat kanssajoogaajat ja ohjaaja, jonka kannateltavaksi voit tipahtaa, olipa takana rankka päivä tai energinen vireystila tekemiseen. On tila, joka on pyhitetty sinua varten. Pääroolissa olet kuitenkin sinä ja oma keho.

Joogassa sekä keho että mieli saavat hyvää, kiitos liikkeen, kehon kykeneväisyyden ja turvallisen ympäristön, jossa tehdä ja kokeilla. Ei ole vaadittuja taitotasoja tai odotuksia, vaan suurin haaste on monesti oma antautumisemme ja rohkeus raivata aikaa huolenpidolle ja ihan vaan itselle. Mieli puhdistuu, kun uppoudutaan asanoihin eli joogaliikkeisiin ja ollaan uteliaita tuntemaan ja aistimaan, mitä tuntemuksia ja oivalluksia harjoitus tullessaan tuo. Kroppa taas pääsee hellittäväksi ja vahvistettavaksi entistä elinvoimaisemmaksi. Olipa kyseessä dynaamisempi ja liikkuvampi tai temmoltaan rauhallisempi joogatunti, joogaa ei kannata jännittää vaan astua matolle ja antaa mennä. Keräsimme alle kolme syytä, miksi jooga on laji, jonka pariin aina aina oikea hetki hypätä kelle tahansa:

  1. Olet rohkea – jooga auttaa uskaltamaan 

Dynaamiset tunnit, kuten Flow ja Voima JOOGA ovat lajeja, joissa joogamatolla pääsee haastamaan itseään juuri itselle sopivalla tavalla. Me tiedämme, että jokaisella meistä on kyky hallita päälläseisonta, tiukemmatkin voima-asanat ja kiusata tasapainoamme kiikkerilläkin haasteilla. Jutun juju vain on siinä, ettei haastavimman asanan vuoro ole vielä välttämättä tänään, vaan meidän on kuljettava kohti haastavampia vaihtoehtoja askel askeleelta. Ja nautittava siitä matkasta, jokaisesta ahaa-elämyksestä ja kehitysaskeleesta. Siitä, että uskallamme kokeilla. Säännöllinen joogaharjoittelu ja ammattitaitoinen ohjaus ovat avaimia siihen, että mahdottomiltakin tuntuvat asanat sulavat mahdollisiksi.

Jos itse olen jännittävän treenin, asanan tai liikkeen edessä, mietin usein: mikä tässä on pahin skenaario, mitä voi käydä?! Yleensä vastauksena on jännitys siitä, että entä jos en jaksa, uskallanko kokeilla, kaadunko – onko minusta tähän? Ne ovat kaikki mielen muureja, jotka estävät minua edes yrittämästä – mitä muka voin hävitä? Jos kokeilen ja en onnistu – kokeilen uudestaan. Jos onnistun – on upea fiilis, nautin. Kaikki skenaariot ovat hyviä, oikeasti! Jooga opettaa isosti itseluottamusta ja -tuntemusta. Kun oppii uutta ja huomaa oman kehityksen ja osaamisen, on tunne upea ihan jokaiselle!

  1. Opir uutta itsestäsi – jooga on matka itseen, omaan kehoon ja kykyihin

 Jooga opettaa uudenlaista kehon hallintaa ja tuntemusta. Joogatunnilla mieli ja keho kietoutuvat tiiviisti yhteen ja huomaammekin pian, että joogassa opittu auttaa meitä myös ymmärtämään kehomme viestejä myös maton ulkopuolella. Sekä dynaamisilla että rauhallisilla joogatunneilla opimme tulkitsemaan kehomme viestejä ja tuntemuksia ja ennen kaikkea suhtautumaan niihin. Milloin kroppa kaipaa tiukempaa tekemistä tai miten löytää yin-asanassa sopivan syvyyden venytykselle? Jooga pakottaa meidät ihanasti tyhjentämään mielemme ja unohtamaan kaiken ylimääräisen – on vain minä ja keho. Jooga huuhtoo ylimääräisen hälinän, ärsykkeet ja mietteet, kun antautuu liikkeen tai venytyksen vietäväksi ja aidosti keskittyy kuuntelemaan oman itsen kuulumisia.

  1. Joogassa haastat itseäsi lempeän lujasti – ja sitä me tarvitsemme

Olemme tottuneet töissä ja omassa arjessa taklaamaan muiden haasteita ja täyttämään toisten tarpeita. Joogamatolla olet sinä itse, itseäsi varten. Joogaharjoitus tarjoaa turvallisen kuplan niin haastaa itseään ja omia kykyjään (meistä jokaisella on kyky päälläseisontaan, tanssijan asentoon tai moneen muuhun, me tiedämme!), kuin myös antautua ja olla jaksamatta. Joogalajien kirjo fyysisemmistä harjoituksista palauttaviin lajeihin mahdollistaa molemmat päädyt, ja molempia me tarvitsemme. Joogamatolla ei ole parasta tulosta, syyttävää sormea tai tarvetta näyttää. On vain mahdollisuuksia ja hetkiä tehdä juuri sitä, miltä itsestä tuntuu. Siispä jooga opettaa niin armollisuutta kuin uskallusta vaatia ja kokeilla. Jooga on mahdollisuus onnistua ja epäonnistua, luvan kanssa. Joogamatolla voit olla oma itsesi, ilman suojakilpiä, kulmien kurtistelua ja tiukkaa tarmokkuutta.

***

Jos pienikin joogaliekki sisälläsi syttyi, tule ihmeessä kokeilemaan joogaa kanssamme! Eri lajeihin pääset tutustumaan ja varaamaan paikkasi tunnille tästä. Syksyn viiletessä ja pimetessä omat 75 minuuttia lämpölamppujen lempeässä syleilyssä on aika ihana juttu!

Lempein lujin terveisin,
Tiikku