Kun Siiri 13 vuotta sitten pisti Fiiliksen pystyyn, ei hän voinut koskaan kuvitella, että hänellä ensinnäkään olisi yhtiökumppani, 15 hengen ohjaajatiimin voimavaroin pyöritettävästä kohtaamispaikasta puhumattakaan. Eipä Siiri, Tiikku tai kukaan meistä myöskään 13.3.2020 voinut uskoa, kuinka ison yleisön ja merkityksen meidän online live-tunnit tulevat saamaan arjessa – niin omassa kuin muiden. 

Kun täytyi luopua parhaasta, valittiin toiseksi paras vaihtoehto – kun ei voida nähdä livenä, nähdään livessä. Digiloikka tarkoitti meille ohjaajille hyppyä uuden äärelle ja Facebook live-tuntien aloitukseen liittyi paljon epävarmuutta ja negatiivistakin jännitystä. Siinä missä Fiiliksen saleissa olimme tottuneet ammentamaan aiemmista kilometreistä ja läsnäolevasta porukasta, synnyttämään yhdessä taianomaisia tunnelmia, yhtäkkiä tämä kaikki tuntui luisuvan käsistä.  Olimme varmoja, että se välittämisen ja kohtaamisen yhtälö, johon Fiiliksen toiminta perustuu, viedään nyt meiltä pois – käsitys online-treeneistä oli kasvoton ja persoonaton. Kuinka väärässä olimmekaan! Aitous, läsnäolo ja hetkessä eläminen ovat myös online-tuntien kantavia voimia yhtälailla kuin tunneilla, joissa treenaamme yhdessä studiolla. Ero on vain siinä, että heijastus on erilainen: nyt kyse ei ole siitä, missä olemme, vaan miten olemme. Aitoina ja inhimillisinä itsenämme siellä ja täällä – siinä on taika, joka nyt syntyy, kun kohtaamme ruuduilla. Meissä on yhdessä voima, joka puskee läpi vahvimmankin panssarilasin!

Symbolit ja sanat ruudulla – liimaa meidän välillä

Vuorovaikutus, välittäminen ja läsnäolo ovat saaneet uuden muodon. Hymyt, ylävitoset, spontaanit hihitykset ja tuskaisat irvistykset ovatkin peukkuja, sydämiä, treenin melskeessä kirjoitettuja hetken huudahduksia kommenttikentässä. Moikkauksia ennen tunnin, kiitoksia, kysymyksiä ja tunnelmointia sen jälkeen. Nämä kaikki koskettavat ja ovat meille ohjaajille nyt elintärkeitä. Niistä tiedämme, että siellä te olette! Välillä teknologia keikkuu, eivätkä kommentit ilmestykään ruudulle – kylmä hiki ja pelko tulvahtaa, oletteko te enää siellä? Olemme huomanneet, että online-ohjauksessa sitä tipahtaa helpommin yksinäisyyden kuiluun, mitä kasvokkain ollessa ei juurikaan tapahdu, kun siinä te aina olette fyysisesti läsnä. Nyt kun emme näe ruudulla kuin itsemme, jokainen digi-muodossa silmillemme tulvahtava savumerkki saa sydämemme sykähtämään. Kommunikointi kaikissa muodoissaan luo yhdessä tekemisen tunnelmaa, polttoainetta jatkaa, luottaa ja antaa mennä. Se on liimaa meidän välillä.

Kun jotain ei ole aiemmin tehnyt, ei tietenkään voi tietää miltä se tuntuu. Ennakko-oletukset ohjaavat meitä muottiin ja lopputulos saattakiin yllättää, niin kuin tässä tapauksessa. Kiitos jokaisen virtuaalisen hymyn, peukun ja kirjaimen, Facebook liven tekeminen tuntuu nyt enemmän yhdessä tekemiseltä kuin osasimme ikinä kuvitellakaan. Meistä oikeasti tuntuu, että teemme harjoitusta yhdessä. Tuntuu, että ihan oikeasti näemme teidän olohuoneisiin, kun te ihanat siellä jammaatte, joogaatte ja punnerratte. Se on hassua, hämmentävää, ihanaa & tunteikasta. Se ei ole vain järkipohjainen ajatus, vaan kehon jokaisessa sopukassa tuntuva olotila siitä, että tässä ollaan yhdessä.

Korona-kiiltokuvasta saa heijastua elämän sävyt

Aluksi kameran eteen yksin astuminen nosti esiin ajatuksen täydellisestä otoksesta. Mielessä kimalteli täydellinen kiiltokuvavideo, missä kaikki sujuu, löytyy oikeat sanat ja tekeminen on just eikä melkein – sellainen on synnyttävä, vähempi ei riitä. Ei ihme, että lievää rimakauhua oli ilmassa. Vei hetken tajuta, että tunti on näissä uusissa raameissa inhimillinen ja aito hetki, niin kuin Fiiliksen tunnit aina ovat. Keräännymme nyt vain yhteen uudella tavalla, mutta silti ruutujen edessä olemme kukin harjoituksen äärellä oman taustamme, hetken tunteiden ja päivän kuorman kanssa. Olemme ehkä liikaa nähneet viimeisen päälle hiottuja videotallenteita, persoonatonta ohjaamista, täydellisiä hymyjä ja lausahduksia treenin rankkuudesta vaikka ohjaaja hymyilee täydellistä hymyään ilman hikipisaran pisaraa. Siksi omat odotukset nousivat alussa kattoon, kunnes tajusimme, että ihan yhtälailla nyt olemme hetkessä yhdessä kuin aiemminkin, tapa vain on erilainen. Jokainen tunti on aina yhteinen, ainutlaatuinen mestariteos, jossa tunteet, tunnelmat ja kehot sulautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, oltiinpa lähellä tai kaukana.

Rosoisuus, aitous ja hetkessä oleminen ovat myös online-tuntien taikaa. Toki ensimmäisillä kerroilla jännityksen kierrokset kahlitsivat luonnollisuutta, mutta jo seuraavalla kerralla kameran edessä uskalsikin olla ihan juuri sellaisena, kun on. Tajusi, että aitous ja uskallus olla läsnä kantaa tässäkin. Vaikka ruutu on välissä, se ei ole erottava muuri, vaan tällä hetkellä elintärkeä turvaväli. Kun uskaltaa olla ruudun edessä oma itsensä, yhteys syntyy ja tunteet, tunnelmat ja ajatuskelat sinkoilevat läpi ruutujen. Siinä on jotain spesiaalia – se saa tuntemaan itsensä kohdatuksi. Me tunnemme, että siellä te olette ja uskomme ja toivomme, että te tunnette samoin. Olemme yhdessä.

Yhdessä etäisyyksistä riippumatta

Poikkeustila on tuonut meidät yhteen paikasta riippumatta, venyttänyt Fiilis-sydämen ihan uusiin sfääreihin: On päästy treenaamaan yhdessä Siilinjärvellä asuvan opiskelukaverin kanssa ja kaukana olevat sukulaiset ovat päässeet näkemään, mitä me teemmekään työksemme. Meidän entinen tanssiaktiivi, nykyinen turkulainen opiskelija, on päässyt taas tanssimaan yhdessä. Nyt raskaana oleva vuosia Fiiliksen asiakkaana ollut ja sittemmin pääkaupunkiseudulle muuttanut on päässyt äitiys-tunneille, ystäväperhe Oulussa on päässyt fiilistelemään kanssamme. Kyyneleet kihoavat silmiin, kun ympäri Suomea asuva maailman tärkein ystäväporukka kerääntyy joka keskiviikko yhteen lihaskuntotreenin äärelle. Puhumattakaan niistä kaikista tyypeistä, jotka ovat sattuneet meidän kanavalle ja löytäneet Fiilikseltä täksi kummaksi ajaksi uuden, harrastuksen, yhteisön ja arjen helpotuksen. Online-tunnit tuovat harrastamisen mahdolliseksi pienemmille paikkakunnille, missä tällaisia palveluita ei ehkä ole saatavilla. Samaan aikaan olemme yhtä Tampereella, Kolarissa ja Porvoossa, Suomessa, Uruguayssa ja Italiassa. 

Se, että voimme tuoda tunneillamme ja kursseillamme hyvää oloa, rutiinia ja makeita treenikokemuksia etäisyyksistä riippumatta, on valtavan tärkeä juttu. Meille oli myös heti selvää, että Facebook live-tuntimme ovat lähtökohtaisesti maksuttomia – tukea saa jos haluaa ja oma tilanne sen sallii. Isossa kuvassa euroja tärkeämpää on kuitenkin meidän terveys ja hyvinvointi, ja jos tuntimme voivat tuoda helpotusta ja hymyä vaikeisiinkin tilanteisiin, olemme voittajia. Koemme, että on meidän vastuu sekä etuoikeus, kun voimme pitää huolta. Samaan aikaan olemme hurjan kiitollisia: jokainen kassamme kilahtanut euro vie meitä eteenpäin ja rakentaa Fiiliksen tulevaisuutta, että olemme vielä olemassa. Monien tilanteiden ja perspektiivien verkko on tällä hetkellä valtava – on huoli itsestä ja toisista. Tunne, että yhdessä tästä selvitään on vain vahvistunut.

Mahdollisuus kokeilla, makustella ja innostua

Facebook live-tunnit ovat mahdollistaneet, että harjoitusta voi seurata, vaikkei heti heittäytyisikään tekemään. Voi tutustua ja makustella rauhassa, katsoa ja ehkä vähän kokeilla. Osallistumisen ja kokeilemisen rima on madaltunut: ehkä tanssitunnit ovat aina kiinnostuneet, mutta ei ole vielä uskaltanut lähteä kurssille mukaan. Jollain kahvakuulat ovat tuimasti tuijottaneet huoneen nurkassa, mutta nyt löytyi uskallus tarttua niihin ja kokeilla. Ehkä ei ikinä olisi ajatellut lähtevänsä paikan päälle zumbaamaan, mutta olohuoneessa onkin mieletöntä jorata. Online-tuntien avulla voi löytää joogan, tanssin tai burpee-rakkauden ihan uudella tavalla, mikä on ihana mahdollisuus. 

Kotona on turvassa niin muiden kuin myös omaltakin katseelta. Se tuo turvaa ja omien epävarmuuksien ja jännitysten kohtaaminen on helpompaa. Peilitön tilanne, jossa on vain sinä ja keho pakottaa lempeästi nojaamaan kehon tuntemuksiin – ei mietikään, tekeekö just oikein tai miltä näyttää, vaan miltä tämä liike tuntuu, mitä tunteita se herättää. Vaikka on  fyysisesti yksin, niin samalla on ohjaajan turvallisessa ja kannustavassa otteessa ja yhtä ruuduilla muiden osallistujien kanssa. Opimme itsestämme ja kehostamme. Opimme luottamaan kehoomme, mikä on valtavan arvokas taito – avain iloon. Treenin riemu ja tunteiden mieletön tykitys ei nimittäin synny yksin teknisistä nyansseista tai ulkoisista määreistä, vaan kumpuaa sisältä ulos. Ja siitä syntyy se mieletön yhteinen tunnelma, jonka takia haluamme liikkua yhdessä uudestaan ja uudestaan. Nyt tunnelma ja tunteet välittyy ruudulta ruudulle! 

Oppia omasta itsestä

Poikkeustila heitti meidät ihan uudenlaiseen työympäristöön – sitä on vain itse ja kamera, kun aiemmin on tottunut siihen, että kokoonnumme saliin yhteen ja tunnit rakentuvat voimakkaasti vuorovaikutuksen varaan. Uusi näkökulma ohjaamiseen on jo nyt opettanut paljon ja kaikkea on pitänyt miettiä uudestaan: liikkeiden näyttämistä, kuvailemista, selittämistä ja kehittelyä. Mitä jos ruudun takana on joku, joka ei ole koskaan tehnyt näitä juttuja ennen? Entä jos ruudun takana on joku perheliikunta-asiakkaistamme, jolle haluaisin antaa täsmäohjeita erkauman kuntouttamiseen? Ruuduilla voi olla yhtä aikaa etätyön jumittama, huippukuntoinen, innostumista kaipaava ja kuormittunut. Erilaisuushan on juuri ryhmäliikunnan rikkaus: ihmiset eri taustoilla, tarpeilla ja toiveilla voivat kokoontua yhteen ja me ohjaajina voimme huomioida erilaisuuden. Nyt emme kuitenkaan voi nähdä teitä, aistia läsnäoloa ja reagoida hetkessä, vaan koko spektri täytyy pitää kirkkaana mielessä koko ajan ja muistaa tarjota ohjeistusta moniin tarpeisiin. Välillä tuntuu, kun ohjaisi sokkona. Edelleen tuntuu siltä, että ei osaa ottaa kaikkia ja kaikkea tarpeeksi huomioon, mutta uskomme, että jo se, että ajattelee ketä kaikkia ruutujen takana voi olla, auttaa meitä olemaan parempia ohjaajia isommalle joukolle, erilaisille kehoille ja mielentiloille.

Teidän syli – meidän voimavara

Online-tuntien ohjaaminen antaa valtavasti, mutta kyllä se myös ottaa. Keskittymisen on oltava 120 % ja sitä välillä saa itsensä silti kiinni, kun tekee tai sanoo jotain ihan hassua. Kun kuvittelee, ketä kaikkia ruutujen takana on, myös paineet ja vaatimukset omaa itseä kohtaan voivat käydä koviksi. Pintaan on noussut jänniä ja yllättäviäkin epävarmuuksia, mutta siihen auttaa aina ne ihanat palautteet, viestit ja virtuaaliset sydämet, jotka ilmestyvät ruuduille. Osa terävistä kulmista on jo lähtenyt pehmentymään: kamera on kääntynyt uhasta ystäväksi, pasmat ei mene sekaisin vaikka yksi asana unohtuu välistä ja omaa ääntäkin kuuntelee yksin salissa jo ilman vilunväreitä. Armollisuutta – sitä tässä harjoitellaan isoilla kirjaimilla.

Fiiliksen tunneilla asiakkaat voivat heittäytyä ohjaajan käsivarsille vietäväksi luottaen, että ne kantavat. Tiedätteköhän te kuitenkaan, kuinka paljon tekin, rakkaat asiakkaat, olette meitä ohjaajia varten? Teidän läsnäolo on meille kuin kannatteleva syli – voimavara, joka tuo tsemppiä, yhteistä voimaa ja maagista maustetta tuntiin. Nyt tätä turvaverkkoa on ravisteltu ja yksinäisyys meinaa välillä ahmaista, mutta aina kun meinaa solahtaa tummempiin vesiin, ne teidän viestit ja sydämet lävähtävät ruudulle ja nostavat meidät taas pinnalle. Se, että me uskallamme sanoa, että ‘nyt on ollut vähän kökkö päivä, mutta onneksi nyt ollaan yhdessä’ ja ruudulle ilmestyy peukkumeri, saa jo olon niin paljon paremmaksi! On myös meille tärkeää kuulla, minkälaisilla fiiliksillä te tunneille tulette. Näin elämät heijastuu ruuduille ja punoutuvat yhdeksi. 

Ravistelu rikastaa

Ruudulta maailma heijastuu uudessa valossa. Olemme oman itsemme katseen alla herkempiä kuin aiemmin, kun taas teidän katseenne lävistääkin ruudut ihanalla voimalla, jonka väkevyyttä emme koskaan osanneet kuvitella. Päivät ja hetket ovat nyt meille kaikille oivalluksia täynnä – uskalletaan ottaa niistä kiinni ja katsella maailmaa uudesta vinkkelistä. Vanhaan emme palaa, sillä tämä ajanjakso ja kokemukset, niin ne tiukat kuin hunajaiset, muovaavat meitä jatkuvasti, huomaamattakin. Kiiltokuva tästä ajasta ja itsestämme on kaikkea muuta kuin virheetön. Se on rosoinen, suttuinen ja sävyjä täynnä. Täydellinen juuri niin. Se on elämää. Uskomme, että kun uskallamme nyt ottaa vastaan niin hyvän kuin hankalan, on tulevaisuus rikkaampi ja nämä muistot rakkaita, koska ne yhdistävät ja kietovat meidät entistä lujemmin yhteen. 

Tiiraamme tulevaan, mutta olemme tiukasti kiinni tässä hetkessä. Nyt odotammekin koko ajan innolla ja ilolla, että nähdään taas ruuduilla!

Rakkaan rosoisin terveisin,
Fiiliksen yrittäjät Siiri & Tiikku sekä online-tunteja ohjaavat Krista, Tuikku, Taina, Sanna, Suvi, Sini & Minna