Jokaisella liikuntakeskuksella on oma juttunsa, filosofia, joka ohjaa toimintaa. Se näkyy esimerkiksi siinä, miten keskuksissa puhutaan, miten niitä markkinoidaan sekä mitä ja miten palveluita tarjotaan, Edellä mainittuihin esimerkkeihin viitaten, Fiiliksellä pyritään puhumaan meistä, kertomaan etukäteen, mitä tunneilla tapahtuu ja tarjoamaan laaja kattaus järkevää fyysistä harjoittelua tanssi-, lihaskunto- ja kehonhuoltotunneilla eri ikäisille ja harjoitustaustaisille ihmisille. Kaikki kulminoituu kuitenkin tunteeseen – fiilikseen, mikä on myös iso osa Functional-tunnin rakennusainetta. 

Tilaa ilolle

Fiiliksen Functional -tunnit muodostavat kolmen lajin perheen, joiden ytimessä on toiminnallinen keskivartalotreeni – kullakin tunnilla omasta näkökulmastaan. Kyseessä on Fiiliksen oma tuntikonsepti, missä olemme päässeet toteuttamaan juuri Fiiliksen tahtotilaa siitä, mitä Fiilis sydämeltään on, aina tunnin tavoitteista ja liikkeistä, monipuolisiin musavalintoihin ja tunnelmaan saakka. Functional Ball -tunti on lajeista Fiiliksen ensimmäinen, jo 7-vuotias. Tunnilla  hyödynnetään isoa fysiopalloa, jonka kiikkerät ominaisuudet tehostavat toiminnallista treeniä haastavalla ja hauskalla tavalla. Functional Balance on toiminnallinen kehonhuoltotunti, jonka keskiössä ovat taas liikkuvuus, tasapaino ja keskivartalo. Uusin tulokas, viime vuonna aikatauluumme syntynyt Functional Power taas on toiminnallinen tehotunti, jossa helposti haltuun otettavat askelsarjat ja keskivartalotreeni yhdistyvät hikiseksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi.

Kaikilla Functional -tunneilla fyysisten tavoitteiden lisäksi ytimessä on se fiilis. Tavoitteellisessa treenissäkin pitää olla tilaa tunteille ja inhimillisyydelle. Välillä tuntuu, että vallitseva oletus liikuntaympyröissä on, että hauskuus ja fiksu, tehokas treeni eivät voi asua saman katon alla. Nauru ja pilke silmäkulmassa ovat pois uskottavuudesta ja ammattitaidosta, höpötys ja timanttiset tekniikkaohjeet eivät voi mahtua samaan pakettiin ja katseiden kohtaaminen vie leuan rintaan eikä tuo hymyä huulille. 

Me olemme tästä asiasta kirkkaasti eri mieltä: fyysisen lupauksen toteuttaminen on jokaisen ryhmäliikuntatunnin pohja ja perusta, jonka päälle rakennetaan ilolla, elämyksillä ja aidoilla kohtaamisilla juuri se, mikä tekee tunnista arvokkaan ja merkityksellisen. Paras treeni sykähdyttää sydämessä saakka – heilauttaa sinua tunnetason syvissä syövereissä. Tunteet, niin ne pienet kuin isotkin, todellakin kuuluvat tunneille, ja ylipäänsä liikuntaan ja treeniin. Voidaan treenata tavoitteellisesti ja fiksusti, kehittyä ja oivaltaa, mutta myös samanaikaisesti on helppo olla juuri oma itsensä ja uskaltaa tuntea – päästää räväkimmät fiilikset valloilleen tai viipyä haavoittuvaisena ja herkkänä itsenään juuri silloin, kun siltä tuntuu.

Functional Ball – yksilöllisesti ryhmässä?

Kun puhutaan siitä, että tehdään vaativia koko vartalon toiminnallisia voimaliikkeitä, joissa käytetään samaan aikaan keskivartalon voimaa, tukilihasten hallintaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja tasapainoa, ei voida olettaa että yksi liikevariaatio sopisi kaikille. Functional Ball:n idea on se, että liikkeestä on niin monta erilaista variaatiota, että joko ohjaajan kaikille esittelemistä vaihtoehdoissa tai yksilöllisesti ohjaamalla löytyy jokaiselle sellainen vaihtoehto, minkä pystyy tekemään turvallisesti, tehokkaasti omien tavoitteiden suunnassa. Tunnilla toteutuu yksi iskulauseistamme – yksilöllisesti ryhmässä. Emme siis vain toista geneerisiä tekniikkaohjeita vaan ohjaaja kiertää kädestä ja selästä pitäen ohjaamassa, miten kukakin saisi parhaan mahdollisen itsestään irti. Tämä onnistuu, sillä jokaista liikettä tehdään tunnin aikana kolme 1,5 minuutin jaksoa. Tunti on niin sanotusti patteriharjoitus, jossa 3 liikettä toistetaan 3 kertaa ja tunnin aikana tehdään kaksi kolmen liikkeen patteria. 

Mikä sitten on Functional Ball-tunnin parasta antia? Se on niin hyvä kokonaisuus juuri kohtaamisen takia. Jokainen liikkuja saa tukea, apua ja vauhtia juuri omaan tekemiseen, olipa liikkeenä punnerrus pallon päällä tai kiikkerä tasapainokombo. Vastataan hetken tarpeisiin, mikä voi tarkoittaa rohkaisevaa katsetta, täsmällistä tekniikkaohjetta tai tsemppihuutoa, mutta yhtä kaikki, ohjaaja on tunnilla tekemässä jokaisen yksilön, juuri sinun, treenistäsi paremman! 

Functional Balance – kehon ja musiikin rytmit hengityksen kanssa yhteensovitettuna

Functional Balancen maailmassa ovat läsnä tasapainon, liikkuvuuden ja keskivartalon elementit, pilates-ajattelu sekä hellään syleilyyn kaappaava musiikkimaailma. Tunnilla hellitään myös rankaa monipuolisella liikkeellä (mitä varten se on luotu, ei staattista kökötystä työpöydän äärellä varten!) tekemisen taustalla on pilates-ajattelu, josta tunnilla hyödynnetään niin liikkeitä kuin hengitystekniikkaa. Liikkeitä tehdään sekä musiikin että omaan tahtiin ja ytimessä on aina oman kehon kuunteleminen – jokaisella on aina vapaus tehdä liikkeet omaan tahtiin, sillä tunnin keskiössä on hallinta ja kunnioitus omaa kehoa ja sen tarpeita kohtaan. Nautitaan, nauretaan ja pidetään hauskaa samalla, kun treenataan fiksusti ja tavoitteellisesti juuri niitä ominaisuuksia, jotka kantavat meitä arjessa entistä elinvoimaisempina.

Functional Balance tunnin parasta antia on ilo sekä  itsensä äärelle pysähtyminen yhdessä ryhmän kanssa. Kehonhuoltoa ja itseensä keskittymistä voi tehdä myös aktiivisesti toimien ja liikkuen. Saamme paljon palautetta Functional Balance -tunneilta, että onpas mahtavaa, kun kehonhuoltotunnilla tulee kunnon hiki ja musiikki on vahva osa harjoitusta niin tunnetilojen luojana kuin liikkeen tukijanakin, Meistäkin on ihanaa, että olemme saaneet yhdistää pilates- ja joogatietoutemme ryhmäliikunnan muotoon. Oman hengityksen tahtiin tehtävien pilates- ja joogaharjoitusten vastapainoksi, välillä hengitys on helpompi asettaa musiikin kanssa samaan rytmiin, jolloin hengitysrytmiin keskittymiseltä vapautuu aikaa liikeen tekemiseen ja sen tuottamien tuntemusten kuunteluun.    

Functional Power – hikeä, liikettä ja dynaamista voimaa

Oletko kuullut jonkun sanoneen tai joskus jopa sanonut itse, ettet voi käydä ryhmäliikuntatunneilla tai ainakaan koreografisilla tunneilla, jos ei siellä pysykään mukana, kaksi vasenta jalkaa vaivaa tai tanssillisuus ei ole vahvuuksiasi? Functional Power on syke- ja askellustunti, joka on tehty mielenkiintoiseksi rytmisillä koukuilla, toiminnallisilla liikkeillä ja rytmin vahdoksilla. Se ei siis vaadi tanssitaustaa tai sisällä monimutkaisia askelluksia. Liike lähtee koko kehosta, kädet ja jalat ovat käytössä niin, että keskivartalo toimii voiman välittäjänä jaloista käsiin ja käsistä jalkoihin. Step-lauta ja kuminauhat ovat loistavat tehostajat tässä raajojen välisessä voimansiirrossa.

Power on nimensä mukaisesti tehotunti, jonka tunnelma syntyy yhteisestä hikoilusta. Tunnin kohokohtia ovat omalla paikalla tehdyt kuntopiirit, joissa adrenaliinitasot nousevat ja pään sisäinen taistelu itseään vastaan käynnistyy. Sykkeen nousua tavoitellaan niin askelluksilla, kuin lihaskuntoliikkeillä. Ilo ja energia ovat tuntia kuvaavat sanat ja Power-ohjaajamme ovat aina olleet pidettyjä ja hyviä kohtaamaan ihmisiä. Musiikki on myös tällä tunnilla isossa roolissa ja ryhmäliikunnassa usein kuullun kansainvälisen musiikin lisäksi puolet tunnista on suomalaista musiikkia ja se on tunnin isoin ero kansainvälisiin lisenssituntien tunnelmaan verrattuna.

Treeni osana elämää – elämä osana treeniä

Functional -tunneille mahtuu paljon. Tunneilla saadaan apua selkävaivoihin, voimaa kroppaan, puhtia soutuharrastuksen ja elinvoimaa ryhtiin. Koetaan ihmeellisiä ahaa-elämyksiä, syvennytään lankun saloihin ja tsempataan vieruskaveria haltsaamaan ihanan haastavat tasapainokappaleet. Näiden lisäksi Fiiliksen tunneilla tapahtuu vieläkin enemmän: jaetaan vauvauutisia, juhlitaan kihlauksia, surraan menetyksiä, jännitetään uutta työpaikkaa, päivitellään arjen kiireitä ja iloitaan jostain ihan pienestä, kirotaan ärsyttävää päivää. Fiiliksen tunneilla jaetaan niin treenin salat kuin elämän oikut ja juhlahetket – me olemme liikuntakeskus, jossa on luvan kanssa läsnä tunteiden iso kirjo värittämässä jokaisen tunnin treenielämyksiä. Ryhmäliikuntatunti voi olla paljon muutakin kuin liikkeiden teknisiin suoritustapoihin liittyvää puhetta tai tavoitteiden kirkastamista. Se voi olla inhimillisiä katseita ja keskustelua niin kepeistä kuin kipeistäkin aiheista hikipisaroiden ulkopuolella. Turvassa muulta maailmalta, hetkeen uppoutuneena.

Functional Power-tunti on parhaimmillaan hurmoksellinen yhteistykitys, jossa salillinen tanssijoita sulautuu yhdeksi voimaksi – sali on halkeamaisillaan säkenöivästä ilosta ja energiasta. Balance -tunti väreilee pehmeää harmoniaa & Ball -tunnilla pirskahteleva ilo ja keskivartalon korvennus kulkevat käsikädessä. Ollaan yksin, mutta yhdessä. Vaikka emme sitä itse aina niin ajattelekaan, tyypit vieressä, edessä ja takaa ovat jokainen tekemässä meistä jokaisen elämystä. Välillä oikeasti höpötellään, vaihdetaan kuulumisia ja heitellään ylävitosia, toisaalta yhteinen voima on taas kehojen välillä väreilevää energiaa tai vieruskaverin esimerkin inspiroiva virtapiikki. Joskus juomatauon lomassa voidaan viritellä leikkimielistä musavisaa yhtä lailla kuin porautua oikeaan hengitystekniikkaan tai sielunelämään. Ilo, nauru ja hauskuus eivät ole pois vakavasti otettavalta ja upean treenin tarjoavalta ryhmäliikuntatunnilta, vaan päinvastoin. Ne ovat sitä makeinta ja säkenöivintä ekstraa, joka saa palaamaan tunneille uudestaan ja uudestaan. Kaipaamaan ja fiilistelemään, hehkuttamaan ja hullaantumaan. Jaksamaan, hymyilemään ja voimaan hyvin.

Jos kaipaat syksyysi elinvoimaa, iloa ja ihania kohtaamisia, tutustu Functional -perheen tunteihin tästä!

– Siiri & Tiikku

FIILIS FITNESS on taidolla ja tunteella hyvää oloa ja elinvoimaa tarjoileva studio Tampereen keskustan tuntumassa. Fiilikseltä löydät kehonhuolto-, tanssi-, ja lihaskuntotunteja laajalla skaalalla.

Kuva: By Kati